USL – 49.2%; PDL – 21.5%; PPDD – 11.8%; PRM – 6.4%; UDMR – 5.7%; UNPR şi PNG au în jur de 1% (sursa: Adevărul). În concluzie, UNPR nu are nicio şansă în sistemul proporţional şi USL poate fi salvat de PRM în 2012. Oricum, va cîştiga tabăra care va avea nervi mai tari şi răbdare.

Principalul scop al alianţei PSD – PNL a fost acela de a opri hemoragia politică dinspre PSD şi PNL spre putere şi de a demoraliza liderii, parlamentarii, primarii, finanţatorii, aliaţii şi militanţii PDL. Nu a reuşit.*

Dacă PSD şi PNL s-ar fi aliat în martie 2012 sau în iunie 2012, noua formaţiune ar fi avut şanse mari să treacă de 50% la alegeri. S-au grăbit însă, sperînd că în faţa unei asemenea demonstraţii de forţă politică tabăra PDL se va dezintegra. Nu s-a întîmplat. La un an de la formare şi cu un an înainte de alegeri USL, alianţa celor mai mari două partide (cel puţin în sondaje) de pe scena politică, a reuşit să ajungă la sub 50%, fără să fi mişcat cu un centimetru frontul PDL. Nu numai că USL nu a reuşit să ia parlamentari, primari şi finanţatori de la PDL, ba a reuşit chiar să piardă şefia Senatului, cîteva zeci de parlamentari şi cîteva sute de primari. Şi procente preţioase. Astfel, 35-40% de la PSD plus 25% de la PNL a dat 49%.

În schimb, mult mai bine se descurcă PDL, care reuşeşte să-şi demoralizeze şi enerveze susţinătorii, prin dovezi zilnice de imensă prostie.

Reclame