Zice Sabin Orcan, zice pesurse.ro, zice Monitorul de Cluj. Adică trei surse. Zvonurile circulau de cîteva săptămîni (am și zis-o ca predicție, dar adevărul e că aveam informații). Dar tot îmi păstrez o rezervă. Să sperăm că sînt numai zvonuri și că vom auzi o dezmințire.

Ce face Macovei în PDL? Cînd erau acolo Baconschi, Papahagi, Voinescu, Funeriu, Cristi Preda și Paleologu se mai afișa cu ei, mai puneau de o revoluție, o reformă, ceva. Era totuși un grup. Cum o fi s-o vezi pe Macovei în campanie, prezentîndu-l pe TRU sau făcînd hore cu Gigi Chiru și Cantaragiu pe omul copt și pomul bun? Cum o fi s-o vezi pe Macovei zîmbînd larg făcîndu-i intrarea pe scenă lui Vasile Blaga în delirul sălii? ”Și acuuuum…..pe scenăăăăă…va urca Vasileeeee….. Blagaaaaa! Un pedelist sută la sutăăăăă! Un bărbat sub a cărui talpă crește iarbaaaa! Tatăl Nostruuuu!”

TRAHANACHE (cătră Caţavencu, care a coborât spre el şi TIPĂTESCU) : Şi aşa zi, ai? d-ai noştri, stimabile? bravos! mă bucur.

CAŢAVENCU: Venerabile neică Zahario! în împrejurări ca acestea (mişcat) micile pasiuni trebuie să dispară.

TRAHANACHE: Ei, aici mi-ai plăcut! bravos! să trăieşti!

CAŢAVENCU: În sănătatea venerabilului şi imparţialului nostru prezident, TRAHANACHE! (urale şi ciocniri)

(ZOE vede pe Cetăţeanul TURMENTAT în grămadă, ia un pahar şi merge de i-l oferă)

CETĂŢEANUL: În sănătatea coanii Joiţichii! că e (sughite) damă bună! (ciocneşte cu ea: ea-i strânge mâna din toată inima. Urale, ciocniri.)

CAŢAVENCU (lui TIPĂTESCU încet): Să mă ierţi şi să mă iubeşti! (expansiv) pentru că toţi ne iubim ţara, toţi suntem români!… mai mult, sau mai puţin oneşti! (TIPĂTESCUrâde.) În sănătatea iubitului nostru prefect! Să trăiască pentru fericirea judeţului nostru! (urale, ciocniri)

TRAHANACHE (luând un pahar şi trecând în mijloc foarte vesel): Ei, aveţi puţintică răbdare!… Nu cunosc prefect eu! eu n-am prefect! eu am prietin! În sănătatea lui Fănică! Să trăiască pentru fericirea prietinilor lui! (sărută pe Fănică, apoi pe ZOE. Fănică sărută mâna Zoii.)

(Urale. DANDANACHE între alegători, cu FARFURIDI şi BRÂNZOVENESCU, le povesteşte încet, făcând gestul cu clopoţeii; la dreapta, în fund, PRISTANDA, CetăţeanulTURMENTAT, muzica şi lume. În stânga ZOETIPĂTESCUTRAHANACHE cu alţi alegători. În mijloc Caţavencu)

CAŢAVENCU (foarte ameţit, împleticindu-se-n limbă, dar tot îngrăşându-şi silabele) : Fraţilor! (toţi se-ntorc şi-l ascultă) După lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iată visul nostru realizat! Ce eram acuma câtva timp înainte de Crimeea? Am luptat şi am progresat: ieri obscuritate, azi lumină! ieri bigotismul, azi liber-pansismul! ieri întristarea, azi veselia!… Iată avantajele progresului! Iată binefacerile unui sistem constituţional!

PRISTANDA: Curat constituţional! Muzica! Muzica!

(Muzica atacă marşul cu mult brio. Urale tunătoare. Grupurile se mişcă. Toată lumea se sărută, gravitând în jurul lui Caţavencu şi lui DANDANACHE, care se strâng în braţe, în mijloc. DANDANACHE face gestul cu clopoţeii. ZOE şi TIPĂTESCU contemplă de la o parte mişcarea. Cortina cade repede asupra tabloului)

CORTINA