Dacă dreapta vrea să se unească, atunci așa-zisa federare nu răspunde decît dorinței fiecăruia de a fi șef și de a avea partidul personal. Federarea înseamnă orgoliu. Dacă partidele dreptei au valori și obiective comune, atunci unica soluție a unității e fuziunea.

Condițiile fuziunii pot fi stabilite de rezultatele alegerilor parlamentare sau europarlamentare. Dacă se dorește unitate acum, pînă în alegerile europarlamentare, atunci fuziunea se face după criteriul numărului de parlamentari, deci toate partidele doritoare de unitate fuzionează prin absorbție cu partidul cel mai mare, adică cu PDL. Sub sigla, numele și culorile PDL. Eventual, liderii partidelor respective primesc funcții de vicepreședinți în PDL. Dacă se dorește o fuziune după alegerile europarlamentare, atunci toate partidele dreptei sînt absorbite de partidul de dreapta cu cel mai mare scor la europarlamentare.

Ori crezi în unire și valori comune și fuzionezi într-un partid mare, ori crezi în drumuri separate, în valorile și obiectivele partidului tău, și atunci mergi în alegeri separat, pe picioarele tale. Dacă în cazul parlamentarelor să zicem că e important să participi într-o alianță fiindcă Președintele desemnează premierul de la partidul sau alianța cu cele mai multe mandate, în cazul europarlamentarelor acest lucru nu e valabil. La europarlamentare nu se formează majorități, nu se fac guvernări, acolo nu e nevoie de alianțe conjuncturale. Căci trebuie să o spunem: fuziunea este modalitatea de a lupta eficient pentru valori comune, iar alianța, sau federarea cum spune MRU, e modalitatea prin care te aliezi pentru a atinge niște obiective conjuncturale.

Vrea MRU unitate? Nu. MRU vrea federare. Vrea partid propriu, dar nu să meargă cu el în alegeri. MRU lucrează pe principiul ”Voiculescu-PUR”. Are partid propriu, dar nu candidează niciodată separat în alegeri, sub sigla și numele său. Nici nu fuzionează cu un partid mai mare. Doar parazitează. Suge prin simbioză.

MRU nu are niciun argument pentru alianța la europarlamentare. Altul decît teama că Forța Civică nu va reuși să depășească pragul electoral. PDL e doar manta de vreme rea. Dacă MRU crede că împărtășește aceleași valori cu PDL, atunci singura variantă onestă e să propună absorbția Forței Civice de către PDL. Dacă nu împărtășește aceleași valori cu PDL, la europarlamentare unica variantă onestă e participarea Forței Civice separat în alegeri, sub numele și sigla sa. E valabil și pentru relația cu PNȚcd. Ori cele două partide, FC și PNȚcd au valori comune și fuzionează, ori nu, și merg separat la europarlamentare, neavînd absolut niciun motiv să meargă împreună. Repet, la europarlamentare ”dreapta” nu trebuie să facă o majoritate și să guverneze. Iar rolul unui partid e să participe la alegeri separat. Dacă nu participă niciodată la alegeri sub numele și sigla sa, de ce mai există? Fiindcă liderul său vrea să-l folosească în interes personal. Vezi Voiculescu.

MRU de ce și-a mai făcut partid, dacă-i refuză acestuia cea mai importantă ocazie de a cîștiga notorietate, și anume participarea în alegeri sub numele și sigla proprie? De ce nu a intrat în alt partid, în PDL, de exemplu, dacă ține tot cu tot dinadinsul să candideze ca remorcă a acestui partid?

Reclame