Curtea Constituțională a decis că regulile nu se schimbă în timpul jocului. Legea referendumul care instituie prag de 30% este constituțională dacă se aplică la un an de la publicare. Astfel, pragul de 30% va intra în vigoare în iunie 2014.

Noua constituție poate trece, dacă este negociată cu întreg spectrul politic și cu societatea civilă. Dacă se ajunge la un compromis, întreaga clasă politică, societatea civilă și media pot mobiliza electoratul la referendum și se poate depăși pragul de 50%. Important e ca modificările constituționale să fie negociate și agreate de toți. Dacă noua constituție rămîne o afacere USL, nu va trece pînă în iunie 2014.

USL poate încerca însă, contracronometru, modificarea constituției și referendumul după iunie 2014. Conform Constituției, referendumul constituțional se ține în 30 de zile de la adoptarea proiectului în Parlament.

USL poate încerca referendumul concomitent cu alegerile prezidențiale, însă Președintele va fi ales după Constituția actuală (art. 155). Pentru USL aventura modificării Constituției se complică.

Dacă între PSD și PNL se păstrează consensul privind modificările constituționale, USL poate încerca trecerea proiectului constituțional prin Parlament în iunie-iulie 2014 și referendum în iulie-august sau poate încerca trecerea proiectului în august-septembrie și referendum în septembrie-octombrie. Pînă atunci însă mai e un an și vor fi și alegeri europarlamentare între timp.  Totul depinde de relația dintre PSD și PNL.

PS. Referendumul nu poate avea loc concomitent cu europarlamentarele. Europarlamentarele sînt pe 25 mai 2014 (decizie europeană, nu e după noi) iar legea referendumului a fost publicată după 29 mai 2013.

Reclame