”Să se încheie coabitarea și Băsescu să lupte!” zic unii. Eu cred că oamenii ăștia nu știu ce-și doresc.

Avem o majoritate parlamentară de o culoare politică și președinte de altă culoare politică. Coabitarea se poate încheia prin:

  • Schimbarea majorității politice: Președintele Băsescu nu are partide-aliate în Parlament și astfel este imposibilă realizarea unei majorități parlamentare care să aibă aceeași culoare politică cu Președintele. Singurii parlamentari pro-Băsescu pot fi considerați anumiți pedeliști. În Parlament, pedeliștii au 13% din mandate. 
  • Dizolvarea Parlamentului și alegeri anticipate în urma cărora se creează o nouă majoritate parlamentară, favorabilă Președintelui. Evident că acest lucru este imposibil. Pentru a avea alegeri anticipate, trebuie demis guvernul Ponta prin moțiune de cenzură apoi trebuie să nu treacă de votul Parlamentului încă două guverne. Dacă s-a realizat imposibilul, adică alegerile anticipate, alegerile parlamentare trebuie cîștigate de o majoritate favorabilă Președintelui. Dacă dizolvarea Parlamentului e imposibilă, o victorie electorală a forțelor pro-Băsescu este mama imposibilului.  Conform sondajelor, USL ar avea un scor mai bun decît în 9 decembrie, iar PPDD și PDL un scor mai slab. Deși nici PPDD și nici PDL nu sînt forțe politice pro-Băsescu. Partidul Mișcarea Populară nu ar avea nici măcar timp să se înregistreze, darămite să mai ia și procente la anticipate.
  • Demisia lui Băsescu. Extrem de simplu și de ușor de pus în practică. Dacă coabitarea se va încheia, cel mai probabil se va încheia prin demisia lui Băsescu. Băsescu demisionează, în 3 luni se fac alegeri prezidențiale anticipate, care sînt cîștigate de Antonescu. Astfel, avem președinte care are aceeași culoare cu majoritatea parlamentară. Dacă alegerile prezidențiale nu vor fi cîștigate de reprezentantul USL-ului, coabitarea între Președinte și majoritatea parlamentară va continua, indiferent cine va fi Președintele. Băsescu va avea timp de Mișcarea Populară, însă va pleca ca un învins, fără luptă.
  • Suspendarea și demiterea lui Băsescu. Ceva mai greu de realizat decît demisia, însă mult mai bună pentru Băsescu. Dacă Băsescu forțează o luptă ”pe viață și pe moarte” cu forțele răului, acea luptă de care nu a avut parte în vara lui 2012, poate ieși eroic din mandatul prezidențial și va avea timp să se ocupe de Mișcarea Populară. Cu noroc, mult timp la dispoziție și aura eroică și victimizarea rezultate în urma bătăliei pe viață și pe moarte cu vrăjmașul pucist, Băsescu va putea ridica suficient Mișcarea Populară pentru un scor de 20-30% la europarlamentare. În cel mult 3 luni de la demitere, se organizează alegeri prezidențiale anticipate. Care vor fi cîștigate sigur de un candidat al USL. Și astfel, se încheie coabitarea.

Dacă aș fi Băsescu, aș opta pentru ultima variantă, nu înainte de a negocia, separat, cu Ponta/PSD, Antonescu/PNL și cancelariile occidentale. Le-aș da legitimitate (prin acceptarea suspendării și bătăliei la referendum), acceptare internațională, iar lui Antonescu i-aș da președinția acum, că peste un an nu se mai știe dacă va avea ocazia. Le-aș cere un armistițiu de 3 ani pentru mine și oamenii mei și le-aș da liber la execuția tuturor acelora care m-ar putea deranja pe partea dreaptă și pe care useliștii îi așteaptă de ani de zile cu ștreangul pregătit. Toate acestea, mediate internațional. Noul președinte și USL se obligă să rămînă aliați ai Germaniei (care are nevoie disperată de aliați pentru a duce UE în direcția dorită de ea), iar Germania le dă în schimb legitimitate europeană. Însă principala negociere aș face-o pe Constituție. O bătălie pe viață și pe moarte la suspendarea lui Băsescu, toți combatanții, Băsescu including, își cheamă susținătorii la vot și la…referendumul pentru noua Constituție, care va avea loc concomitent cu referendumul de suspendare. Veți spune: bine, dar de ce trebuie să negocieze Băsescu? Nu-l pot suspenda useliștii fără să-l întrebe și să pună în aceeași zi referendumul de demitere și cel pentru Constituție? Ar putea. Însă i-ar da lui Băsescu un excelent motiv să le ceară susținătorilor (și nu numai) să boicoteze și anume, noua Constituție. Băsescu va boicota nu ca să-și scape pielea, ci ca să împiedice intrarea în vigoare a unei constituții care ar consfinți ieșirea României din lumea civilizată. Ar fi o nouă lovitură de stat. Însoțită de lipsa de legitimitate și susținere din partea US, UK și Germaniei. O nerealizare a cvorumului (50%) pentru USL va fi o dublă înfrîngere și un dezastru. Băsescu va rămîne președinte, va fi a treia încercare nereușită de demitere din partea USL, și nici noua Constituție nu va trece. O demitere negociată va avea legitimitate, acceptare internațională și va avea parte de mobilizare la vot din partea tuturor combatanților. Bine, veți spune, și dacă pesediștilor nu le convine să iasă Antonescu președinte cu actualele atribuții prezidențiale? E și ăsta un risc. Așa cum un risc, de data asta pentru PNL și Antonescu, e ca noua Constituție să treacă, referendumul de demitere să fie validat și cîștigat de Băsescu. E o șansă foarte mică, într-adevăr, dar nu se știe niciodată. Oricum, nu cred că pesediștii își vor smulge părul din cap pe motivul ăsta. Învinsul va fi Antonescu, nu ei.

Repetăm: Băsescu este suspendat și victimizat, se face referendum de demitere și pentru Constituție, Băsescu și USL cheamă lumea la vot, noua Constituție este negociată tripartit (Băsescu-USL-Occident), Antonescu își vede visul prezidențial cu ochii (sau PSD scapă de el, dacă Băsescu cîștigă referendumul de demitere), Băsescu rămîne președinte învingător sau se retrage eroic să se ocupe de Mișcarea Populară, după ce negociază un armistițiu pentru el și oamenii lui. Vor fi ceva victime și sacrificați, dar vor fi niște sacrificați fericiți că s-a încheiat coabitarea și că Băsescu a luptat eroic, că statul de drept a fost salvat in extremis. Iar în fața atîtor realizări pentru binele comun, sacrificiul personal pălește, nu-i așa?

PS. Posibilitatea de realizare a unui asemenea scenariu, avînd în vedere că pînă acum nu-l știa nimeni, e de 1%. Cel mult. Dar nu se știe niciodată.

UPDATE. Două precizări. O negociere pe noua Constituție ar presupune o variantă de Constituție acceptată atît de Băsescu cît și de Occident, nu varianta actuală a Comisiei Antonescu. Și a doua precizare, am zis că PSD-ului nu i-ar conveni ca Antonescu să ajungă președinte cu actualele atribuții. Însă, dacă referendumul de demitere al Președintelui va avea loc concomitent cu referendumul pentru Constituție, noua Constituție intră în vigoare după referendum, în timp ce alegerile prezidențiale ar avea loc după 3 luni. În noua Constituție, așa cum e și în actuala, se poate specifica că prevederile privind Președintele se aplică începînd cu mandatul viitor, iar după vacantarea funcției prezidențiale, alegerile anticipate se fac pentru un nou mandat prezidențial. Acestea pot fi realizate de USL și acum, fără să negocieze ceva cu Băsescu, însă riscul de a nu face cvorumul, în condițiile în care Băsescu boicotează și Occidentul se opune noii Constituții, e prea mare. Iar o dublă înfrîngere ar fi catastrofală pentru USL.