Un sondaj IRES despre valorile românilor aflaţi în ţară a trecut aproape neobservat pentru că nu avea cifre cu partide şi cu politicieni. De fapt, acest gen de sondaje sunt relevante şi foarte importante. Astfel aflăm că:

96% din românii aflaţi în ţară cred în Dumnezeu. În multe cazuri e vorba de o afirmaţie de faţadă, o credinţă de slabă intensitate sau pur şi simplu conformism social. Şi ştim asta pentru că…

… 75% din români consideră că religia înseamnă adevăr. S-au pierdut pe drum 21%.

Alţi 25-30% nu cred în rai, iad, diavol, păcat, existenţa sufletului, etc. E vorba în principal de bărbaţi, oameni cu studii superioare, orăşeni (în special bucureşteni dar nu numai).

Dacă ne-am putea opri aici ar fi simplu. 50% la 50%. România cu adevărat religioasă şi credinţa fără prea multă substanţă.

Două aspecte complică lucrurile.

a. E potrivit un politician care nu crede în Dumnezeu pentru o funcţie publică? Nu, răspund 65%. Celor religioşi li se alătură şi unii oameni din mediul urban. Iniţial, te-ai gândi că de la „Domnule Iliescu, credeţi în Dumnezeu?” şi până acum oponenţii PSD au alergat pe coclauri în timp ce o armă electorală de calibru zăcea neutilizată. Însă…

b. … iată o întrebare şi mai ales răspunsurile la ea: „Care dintre următoarele afirmații se potrivește cel mai bine felului în care vedeți dumneavoastră lucrurile?”

25% Există o delimitare foarte clară între ceea ce înseamnă bine și rău
20% Uneori este neclar ce este bine și ce este rău
48% Binele și răul se pot judeca doar în context

7% nu ştiu/nu răspund.Pentru trei sferturi din români, pentru trei sferturi din românii care cred în Dumnezeu, religia nu este o sursă de repere imuabile, nici măcar în ceea ce înseamnă moralitatea. De fapt nu există o astfel de sursă şi gata.

PS: Biserica e văzută, practic, drept un ONG-panaceu. 88% dintre români vor ca ea să se concentreze pe probleme sociale. Mai puţini vor ca ea să se ocupe de viaţa de familie şi de nevoi spirituale, dar şi de ecologie, dezarmarea nucleară (!) şi cam de orice temă le-ai propune. Singurele teme pe care majoritatea românilor nu vor ca biserica să le abordeze sunt politica şi politicile guvernamentale.