Traian Băsescu a declarat că legea Roșia Montană nu va trece de Curtea Constituțională. Nu de altceva, dar pentru a începe exploatarea nu e nevoie de o lege. Nu e nevoie de o lege ca să reglementezi un caz particular, nu pentru așa ceva există legile. O declarație corectă, însă nu foarte inspirată.

Situație perfectă pentru Ponta și Antonescu.

Ponta: Dragi români, eu am vrut, însă Băsescu, cel care controlează Curtea Constituțională, s-a opus.  Dacă nu vor intra bani la buget din exploatarea aurului, dacă oamenii de la Roșia Montană nu vor avea locuri de muncă și vor muri de foame, dacă vom plăti toți despăgubiri de miliarde, vina îi aparține exclusiv lui Băsescu și oamenilor săi de la Curtea Constituțională. Încă o dată, ca și vara trecută, Curtea Constituțională ia o decizie pentru care vor plăti toți românii. Oamenii lui Băsescu iau decizii pentru români, fără să fi fost votați de români și fără să fi coborît în stradă în București sau să fi mers printre minerii și familiile lor de la Roșia Montană. Băsescu nici măcar nu se mai ferește, le dă ordin de la televizor, în văzul întregii țării, oamenilor săi de la Curtea Constituțională.

Antonescu:  Acum înțelegeți de ce am spus că sîntem în opoziție? Pe o temă vitală pentru români, pentru cea mai importantă temă a toamnei și poate a anului 2013, decizia aparține lui Băsescu și regimului său, nu nouă. Degeaba Ponta e prim ministru, degeaba avem 70% din Parlament, degeaba am cîștigat alegerile, degeaba au votat oamenii. Deciziile le iau tot oamenii lui Băsescu, cei din Curtea Constituțională, pe care nu i-a votat nimeni, pe care Băsescu i-a pus acolo. Și le iau la ordinul lui Băsescu. Curtea Constituțională e instrumentul prin care Băsescu ocoloește votul popular, ocolește voința oamenilor și își promovează interesele. Trăim în dictatura lui Băsescu și a Curții Constituționale. Am spus-o și vara trecută și atunci prietenii lui Băsescu de la Bruxelles ne-au băgat pumnul în gură: România e condusă, împotriva voinței populare, de Băsescu și slugile sale de la Curtea Constituțională. Trăim în dictatură, nu în coabitare. Ponta se iluzionează crezînd că coabitează cu Băsescu. Băsescu nici măcar nu se mai ferește, le dă ordin de la televizor, în văzul întregii țării, oamenilor săi de la Curtea Constituțională.

Revenind la proteste, ele sînt o excelentă supapă pentru lumea bună, pentru oamenii mișto din București și orașele mari. Oameni mișto care i-au adus la cîrma Bucureștiului pe Oprescu, Chiliman, Onțanu, Robert Negoiță, Piedone, Vanghelie și Rareș Mănescu. Tema, de tip Wall-E sau Elysium, este facilă și comodă moral, luată dintr-o carte de colorat sau desen animat pentru copii de patru ani, folosită des de Hollwood, începînd cu anii 80, ”să fie natură și apă și aer și capitaliștii răi cu dolari și buldozer care calcă floricele și indieni să piară din țară”, ieșirea împreună în oraș, sentimentul de solidaritate între oameni care nu se cunosc dar seamănă între ei și vin din aceeași lume, fun, jogging și promenadă prin cartierele Bucureștiului, cît mai departe de sediul Guvernului, sentimentul de apartenență la ceva mișto, frumos și fără responsabilitate, fără a fi nevoie de vreun efort de înțelegere, fără discernămînt și dileme morale, toate acestea fac ca mitingul să aibă aparența unui dans de Bollywood sau unui episod din Captain Planet. Punctat cu teme autohtoniste, antisemite, comuniste sau anarhiste. Bineînțeles că nu cei cîțiva extremiști care s-au erijat în lideri sînt definitorii pentru proteste. Ei doar își cîștigă credibilitatea pentru viitor. Bineînțeles că nu cercetătorii mișto de la Academie care vor dictatură militară ca în Egipt, doamnele mișto care vor ca statul să vîndă acțiuni tuturor românilor la Roșia Montană, domnii mișto care vor să nu ne lăsăm călăriți de evreii canadieni și tinerii mișto care se declară anarho-comuniști sînt reprezentativi pentru proteste. Reprezentantivă e masa mișto care e plimbată de colo colo prin București, cît mai departe de centru, masa mișto care nu are obiective politice, care vrea doar să fie parte la o chestie mișto, să-și bifeze implicarea civică pentru confortul psihic și să-și încarce bateriile mulțumirii de sine pentru zece ani de acum încolo. Implicare civică bifată, distracție bifată, descărcare bifată, credibilitate oengiști bifată, legitimare opoziție la exploatarea resurselor naturale bifată, poziționarea și definirea politică a celor două tabere politice, PSD și PNL, bifată.

PS. Nașul TV a dat-o bine de tot pe antisemitism și legionarism. Nu e de mirare că Neamțu se simte acolo ca la el acasă.

Începînd cu 1 octombrie această rubrică va fi accesibilă doar membrilor Comunității Blogary (membrii Asociației Blogary, sponsori, donatori, autori, comentatori vechi).

Reclame