Etichete

Dacă China va construi reactoarele de la Cernavodă, eu plec din țară. Nu din principiu, ci de frică. Plec cît mai departe cu putință, în Noua Zeelandă sau Chile, acolo unde sînt șanse minime să ajungă norul radioactiv. Nu vreau ca nepoții mei să se nască cu șasă ochi frumoși oblici.

Dacă chinezii vor construi blocuri de locuințe sau clădiri de birouri, veți avea curajul să stați în ele? Dacă chinezii contruiesc poduri sau linii ferate, veți avea curaj să mergeți pe ele?

România are nevoie de inițiativă liberă, de libertate, de spirit capitalist. Asta trebuie să importăm. Românii trebuie să învețe mentalitatea și regulile libertății și capitalismului. Dacă banul nu vine cu libertatea și spiritul capitalist după el, e un ban fără valoare.

Ai 21 de ani și vrei să te faci it-ist, inginer, arhitect sau medic. Și vine un chinez cu o pleașcă financiară. Îți dă bani iar tu trebuie să faci doar atît: să bați din palme și să te învîrți în cerc. La asta se reduce munca ta. Simplu și ușor. Nu trebuie să știi ce faci, de ce faci și la ce folosește. Nu trebuie să mai înveți nimic. În schimb, primești bani căcălău. Și uite așa trec 17 ani. Ai acum 38 de ani. Ce te faci însă dacă chinezul pleacă sau rămîne fără bani? Ce știi să faci? Ce ai învățat în ăștia 17 ani? Nimic. Știi doar să fii dependent de chinez și să bați din palme în timp ce te învîrți în cerc. Du-te la mii de interviuri și spune-le ălora că tu știi doar să bați din palme și să te învîrți în cerc și vezi dacă te angajează cineva.

Banii chinezilor vor atrage în proiecte păguboase sau inutile energii, inteligență și timp care ar putea fi folosite mult mai bine pe piața liberă. Măcar banii europeni ne învățau să respectăm regulile, chit că nu aduceau cine știe ce spirit capitalist cu ei, ba dimpotrivă. Dar cu banii europeni măcar construiam statul de drept. Sau, mai bine zis, eram șantajați să construim statul de drept. Banii chinezilor nu aduc nici capitalism, nici stat de drept, instituții și reguli. Banii chinezilor hrănesc corupția, lenea, incompetența, stagnarea, lipsa de imaginație și de  inițiativă.

Nu erau suficiente afacerile corupte și proaste ale statului român, nu era suficient că statul român creează dependențe, corupție și blochează energii și resurse în proiecte inutile sau păguboase. Nu aveam suficientă corupție și incompetență, trebuia să mai și importăm. Acum statul român și-a găsit un partener de afaceri pe măsură,.

Foarte bun bancul cu chinezii care ne scapă de ruși. Deși nu e nou. E vechi, de pe vremea lui Ceaușescu. Era cu un român care i-a cerut peștișorului de aur să-i îndeplinească trei dorințe: să vină chinezii peste noi de trei ori, ca să treacă de șase ori pe la ruși.

Serios vorbind, chiar n-am înțeles cum ne salvează chinezii de ruși. A, știu! Ne aruncă în aer cu Cernavodă și nu mai găsesc rușii nimic cînd vin peste noi. Sau ne găsesc pe toți cu ochii oblici și se întorc bombănind derutați și înjurîndu-și busola.

E ca și cum, de frica lui Rîmaru care umblă liber pe străzi,  l-ai invita pe Ted Bundy să stea peste noapte la tine.

Strategic, pragmatic vorbind, România are nevoie de libertate, de capitalism și de Occident. Sîntem prea mici și prea săraci pentru a ne permite altceva. Nu avem nevoie de banii chinezilor, și nu din dragoste de principii, ci din pragmatism și calcul rece.

PS. Punem pariu că dacă vin chinezii și extrag gaze de șist, aur și fac centrale nucleare nu suflă nimeni în front și nu vom vedea niciun protest, hipstericesc sau nu? Fiindcă chinezii, spre deosebire de capitaliștii occidentali, nu sînt adversari ideologici, ba dimpotrivă, și fiindcă, tot spre deosebire de capitaliștii occidentali, chinezii nu se sfiesc să te facă pachețele și să te bage în valiză. Nicușor Dan, transformat în nicușoricuți șapte dani.

PS2. USL-ul scoate drapelul UE din Parlament ca să nu-i deranjeze pe chinezi, MRU se laudă că el i-a adus pe chinezi, Băsescu și Hurezeanu văd în China un aliat împotriva Rusiei. Sper că visez.

Anunțuri