Etichete

,

Afară-i vopsit gardul cu înjurături reciproce, înăuntru e imprimeul animalier. Sau leopardul, cum vreți să-i ziceți.

Ponta minte din nou.

Ponta a spus că prin Ordonanța de Urgență 12/2014 a scos din legea electorală articolul care interzice partidelor care nu au trecut pragul electoral să participe la alegerile parțiale, dînd astfel verde candidaturii PMP, fiindcă CCR ar fi decis că respectiva prevedere e neconstituțională. Minte.

Curtea s-a pronunțat asupra prevederii respective la o contestație a lui Remus Cernea și a spus clar că partidele neparlamentare nu pot participa la alegerile parțiale, deoarece ar deveni partide parlamentare fără să treacă pragul electoral. Curtea a decis că, alături de partidele parlamentare, doar candidații independenți pot participa la alegerile parțiale, deoarece în cazul lor nu există cerința pragului. Astfel, conform CCR, candidații independenți pot participa la alegerile parțiale, iar partidele neparlamentare nu pot participa deoarece ar însemna să intre în Parlament fără să treacă pragul electoral.

Ponta a scos din legea electorală următoarea prevedere:

La alegerile parţiale pot participa numai partidele politice şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care la alegerile generale au îndeplinit pragul electoral prevăzut de prezentul titlu, individual sau într-o alianţă politică ori electorală.

Astfel, aceasta ar fi trebuit completată cu ”și candidații independenți”, dar nu eliminată cu totul. Repetăm, pentru cine n-a înțeles:

Este neconstituțional să li se interzică candidaților independenți să participe la alegerile parțiale și e neconstituțional să li se permită partidelor neparlamentare să participe la alegerile parțiale.

Iată ce spune Curtea Constituțională în Decizia 61 din 14 ianuarie 2010, întărită de Decizia 503 din 20 aprilie 2010.

Admiterea unor candidaturi la alegerile parţiale din partea unor partide nereprezentate în Parlament ar conduce la modificarea configuraţiei politice a acestuia, în dezacord cu votul exprimat de corpul electoral la alegerile generale, în urma cărora s-a constituit organul reprezentativ suprem al poporului român, într-o anumită componenţă politică, a cărei modificare nu poate avea loc decât în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege”. In plus, „a admite posibilitatea ca în urma alegerilor parţiale să obţină mandat de parlamentar o persoană care nu aparţine unui partid reprezentat în Parlament înseamnă a consacra că ceea ce nu s-a obţinut prin alegerile generale să se poată obţine pe calea ocolită a alegerilor parţiale.

Singurul partid avantajat de această ordonanță de urgență neconstituțională semnată de Ponta și Dragnea este PMP. Celelalte partide importante care participă la alegerile parțiale din 25 mai pentru fncțiile de senator și deputat rămase vacante sînt partide parlamentare (PSD, PNL, PDL, UNPR, PC, PNȚcd, PFC, UDMR). Ordonanța, incontestabil neconstituțională, nu poate fi contestată decît de Avocatul Poporului. Adică de Victor Ciorbea, cel propus de PSD. Fără ordonanța lui Ponta PMP nu putea participa la alegerile parțiale din 25 mai.