Actuala situație a dreptei poate fi asemuită cu aceea a unei armate care în loc să se retragă și să se regrupeze pe poziții pe care le poate apăra mai ușor, insistă să rămînă pe poziții avansate, riscînd să fie încercuită și distrusă.

Alegerile parlamentare sînt pierdute. PDL trebuie lăsat singur în prima linie, să-și frîngă gîtul. Restul dreptei sau, mai bine zis, dreapta autentică, trebuie să se regrupeze în linia a doua, să-și recîștige credibilitatea sau să și-o întărească, să crească, să se organizeze și să fie gata de contraatac în 2014 și 2016.

Dacă nu sîntem capabili să vedem mai departe, dincolo de prima mutare, alegerile parlamentare din această toamnă au toate șansele să fie Stanligradul dreptei. După ele, de partea dreptei, nu va mai rămîne nimeni cu imaginea intactă. Mișcarea civică va fi decredibilizată și învinsă la comun cu partidele și va ieși din această bătălie nu numai învinsă dar și cu imaginea de remorcă a greilor PDL. Să nu ne amăgim, mișcarea civică va duce în toamnă o bătălie sub conducerea fesenistă a PDL-ului, în termenii impuși de aceasta.

După alegerile din toamnă, pe cîmpul de luptă vor zăcea cadavrele politice ale vedetelor civice ale dreptei, vedete compromise de imaginea de valeți ai feseniștilor și de invalidarea populară. În 2014 vom intra cu o mișcare de zombie făcuți ferfeniță de alegerile parlamentare din 2012 și de participarea la această oaste de strînsură, această mare varză de dreapta.
Mișcarea civică trebuie să rămînă în linia a doua, să susțină temele dreptei de acolo și să hărțuiască stînga, ca într-o luptă de gherilă.

Ca să-și păstreze, recapete sau întărească credibilitatea și autoritatea, mișcarea civică de dreapta trebuie să păstreze o anumită distanță față de actorii politici, trebuie să evite campaniile electorale și asocierile care ar duce la etichetări ce pot știrbi sau distruge credibilitatea. Mișcarea civică de dreapta trebuie să iasă din prizonieratul PDL-ului.