Etichete

Scriam acum cîteva zile despre reorganizarea dreptei politice și spuneam că abia după ce această reorganizare este încheiată putem vorbi despre planuri de atac și strategii politice. Identificam acolo cinci elemente necesare ale reorganizării:

  1. Lideri
  2. Valori comune
  3. Resurse
  4. Structuri politice
  5. Rețele de comunicare

Spuneam că setul de valori comune este acel teritoriu unde ne refugiem după înfrîngere (iar anul politic 2012 a fost mai mult decît o înfrîngere, a fost o catastrofă, în care singurele bătălii cîștigate au fost rămînerea lui Băsescu la Cotroceni și victoria lui Boc la Cluj), unde ne organizăm și de unde pornim contraatacul. Este dealul pe care urci la inundație sau tsunami, ca să fiu în pas cu ultimele întîmplări meteorologice. Doar liderii sînt cei care pot îi conduce pe ceilalți spre acel teritoriu unde se vor pune bazele reconstrucției. Doar liderii pot transforma o fugă haotică într-o retragere organizată.

Care sînt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cineva pentru a fi lider al retragerii organizate?

  1. Trebuie să știe încotro trebuie să ajungem (setul de valori care sînt relevante și care ne unesc)
  2. Trebuie să știe cum ajungem (în ce constă relevanța acestor valori comune și cum ne unesc – ”valori comune” nu este echivalentul lui ”valori care unesc” – zece cărămizi puse una peste alta nu fac un zid, mai e nevoie și de mortar)
  3. Trebuie să alerge în direcția pe care o propovăduiește (trebuie să creadă el însuși în aceste valori)
  4. Trebuie să ne spună și nouă încotro și cum (trebuie să comunice)
  5. Trebuie să ne convingă să-l urmăm (trebuie să comunice bine)

Sîngele rece și energia sînt prezumate.

Un lider trebuie să știe în ce măsură guvernarea limitată (statul minimal), libertatea individuală, responsabilitatea personală (binele comun), domnia legii (statul de drept), economia de piață și valorile morale (tradiția iudeo-creștină*) sînt relevante pentru oameni și cum îi aduc împreună. Trebuie nu numai s-o știe ci și s-o spună convingător.

Un om care știe ținta și știe drumul, dar nu spune nimănui sau, dacă spune, nu convinge pe nimeni să-l urmeze, nu e lider. E doar un om informat sau inteligent. Aici noi facem confuzia între intelectuali și lideri politici. Dacă oamenii sînt informați și inteligenți nu sînt neapărat și lideri. Un om care știe cum să iasă dintr-o clădire în flăcări, care știe planul clădirii, care știe cum se comportă focul și fumul în raport cu curenții de aer și materialele de construcție și care iese din clădire și se salvează nu e un lider. Lider e ăla care îi scoate și pe ceilalți împreună cu el. Nu e simplu. Felul în care se comportă focul și fumul în raport cu curenții de aer și materialele de construcții, din cîte am văzut eu pe Discovery, e contraintuitiv. Am văzut pe Discovery acum mulți ani de zile cum au murit nuștiucîți sufocați într-un incendiu (în Austria parcă, într-un tunel pentru trenuleț sau ceva de gen dintr-o stațiune sau parc de distracții) din cauză că n-au știut că fumul se comportă exact invers decît am crede noi (s-au dus spre aer și s-au sufocat, iar ceilalți care s-au dus spre fum au scăpat – mă rog, ceva de genul ăsta). Unul știa, dar nu a fost în stare să convingă decît foarte puțini, care s-au salvat împreună cu el. Politica e la fel. Nici capitalismul și libertatea nu-s foarte intuitive. E foarte greu să convingi oamenii să nu fugă pe scări cînd e cutremur. Nu e suficient să vrei să salvezi 15 oameni dintr-o clădire în flăcări sau pe cale să se prăbușească, trebuie să și știi cum și, mai mult, să-i convingi că tu știi cum.

Dreapta politică, nereprezentată și aflată în plină dezintegrare, are nevoie, pe scurt, de lideri care să înțeleagă situația, să comunice clar și să convingă. Cum am spus, sîngele rece și energia sînt prezumate.

Cam atît despre Băsescu astăzi.

*tradiția iudeo-creștină sau tradiția europeană sau tradiția occidentală – în traducere și pentru ateii militanți care fac spume la gură cînd aud termenul creștin

PS. Discursurile de tipul ”nu avem nevoie de lideri” și referirile la tătuci sînt niște imbecilități care nu merită mai mult de o notă de subsol. Avem nevoie de lideri și ierarhii, că doar nu sîntem viermi inelați.

Anunțuri